İnternette Arayınız!

14 Mayıs 2013 Salı

Selahattin Sara (Ozan Selami) Üzerine / Bekir Akkaya

1956 yılında Kumru Kadıncık Köyünde doğan, Kumrulu Ozan Selami (Selahattin Sara) 1997 yılında Kumru için yazdığı bir şiirinin son dörtlüğünde “İnsanları güleç yüzlü, Sevgi dolu şirin sözlü, Selami gibi Ozanı, Var bilinmez Yeşil Kumru.” Diyordu. Selahattin Sara bundan dört yıl önce genç yaşta vefat etti. Hayatta olduğunda kıymet görmemesinden ve tanınmamasından üzüntü duyduğunu, yazdığı şiirden anlıyoruz.
           Selahattin Sara(Ozan Selami) iyi bir dostumdu. İki günde bir, bir araya gelir sohbet ederdik. Gazete ve dergilerde çok sayıda yayınlanmış şiirleri vardı. Yayınlanmamış yüzlerce birbirinden güzel şiirlerin büyük bir kısmını sağlığında okuma fırsatım oldu. Yayınlanması için çok çaba sarf etmeme rağmen büyük ihtimal para nedeniyle sağlığında şiirlerini bir kitap haline getiremedik. Bugün sadece dergi ve gazetelerde yayınlanmış şiirleri bir araya getirilse çok kaliteli şiir kitabı ortaya çıkar. Hiçbir yerde yayınlanmamış Ozan Selami’nin şiirlerini, yazdığı defteri işin doğrusu ben merak ediyorum? Acaba hep mi kayıp oldu? Olmadıysa ve deftere ulaşılabilirse Ozan Selami’nin anısına basmanın çok faydalı olacağını düşünüyorum.
Ozan Selami’nin birbirinden güzel bana getirdiği şiirlerden bir kaçı benim arşivimde mevcuttur. Kumrumuz için yazdığı şiirlerden birini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yeşil Kumru

İlim Ordu, İlçem Kumru
Ne güzeldir Diyarımız
Doğası var burcu burcu
Ne şirindir Yeşil Kumru

Yaylaları dağları var
Bahçeleri bağları var
Gezilecek yerleri var


Çok güzeldir Yeşil Kumru

Havadaki Kuşuna bak
Zemheride kışına bak
Lezzet lezzet aşına bak
Hoşsohbettir Yeşil Kumru

Hep dağları çiçek açmış
Boz bulanık sular coşmuş
Yavru maralların koşmuş
Yollarında Yeşil Kumru

Fındık, ceviz, kestanemiz
Meşe kayın ormanımız
Hem korumuz hem meyvemiz
Sanki candır Yeşil Kumru

Şu Elekçi akar nazlı
Akdanası, Düzobası
Düğünleri sazlı sözlü
Yaşar bunu Yeşil Kumru

İnsanları güleç yüzlü
Sevgi dolu şirin sözlü
Selami gibi Ozanı
Var bilinmez Yeşil Kumru

            Yetenekli insanlarımızı sağlıklarında yeterince keşfedemiyor, keşfetsek de yeterince değerlendiremiyoruz. Vefatlarında ise hepten unutulup gidiyorlar. Asıl ismi Selahattin Sara olan Ozan Selami genç yaşta vefat eden çok değerli ve yetenekli Kumrulu bir şairimizdi. Kendisini geri getirmemiz mümkün olmasa da çok özen gösterdiği şiirlerini bir kitapta toplayarak bastırma imkânımız elbette mevcuttur. Söz konusu deftere ulaşılarak sağlığında bastırmayı çok arzu ettiği şiirleri ortaya çıkarmak duyarlı Kumruluların yapacakları en önemli bir husustur. Bu vesile ile Ozan Selami’ye fatihalar gönderiyor kendilerini rahmetle anıyorum.
Buluşmak ümidiyle…

**************
BEKİR AKKAYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder