İnternette Arayınız!

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Fizme Bayramları Üzerine/Bekir AKKAYA



YUKARIDAMLALI’DA MUHTEŞEM BAYRAM ŞENLİĞİ

Ordu’nun Kumru ilçesi Yukarıdamlalı beldesinde belediye tarafından düzenlenen bayram şenliği yoğun katılım ve coşkuyla geçti.

RAİF ÇEVİRME


ORDU (İHA) - Ordu’nun Kumru ilçesi Yukarıdamlalı beldesinde belediye tarafından düzenlenen bayram şenliği yoğun katılım ve coşkuyla geçti.

3 yıl önce belediye tarafından organize edilmeye başlanan Ramazan bayramı şenliklerinde bu yıl Kırkpınar’daki başpehlivanlar da katılarak güreş tuttu. Güreş alanında yer bulamayan bazı vatandaşlar da ağaçlara ve ormanlık yamaçlara çıkarak güreşi izledi. Yukarıdamlalı ve Fizme beldesine has ünlü ceviz helvası ustaları tarafından yapılarak pazarda satışa sunuldu. Şenliklere İçişleri eski Bakanı İdris Naim şahin, Ordu Milletvekili İhsan Şener, İzmir Milletvekili Ali Aşlık,Başbakanlık
Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıncı, eski milletvekili Eyüp Fatsa, Kumru Kaymakamı Ahmet Özkan, Korgan Kaymakamı Erkan Kaçmaz, Kumru Belediye Başkanı Ticabi Civelek, Korgan Belediye Başkanı İhsan Güven, Çayırkent Belediye Başkanı Muzaffer Çakmak, Fizme Belediye Başkanı Hikmet Bilü, AK Parti İlçe Başkanı Yusuf Yalçuva, Fatsa AK Parti İlçe Başkanı Fatih Sözen, Korgan AK Parti İlçe Başkanı Sait Korgan, İHA Genel Müdür Yardımcısı İsmail Ballı çok sayıda vatandaş katıldı.

Belediye tarafından son kez organize edilen şenlik Yukarıdamlalı Belediyesi şenlik alanında saat 11.00’de Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duayla başladı. Güreşler akşam saat 17.00’da bitti. Yoğun ilgi gösterilen başpehlivanlık güreşlerinde finalde Şaban Yılmaz’ı yenen Samsunlu Fatih Atlı, başaltını ise Nadir Takı kazandı. Fatih Atlı’nın madalyasını İçişleri eski Bakanı Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin taktı ve birlikte bir hatıra fotoğrafı çektirdiler. Ağalık yarışmasını İstanbul Göçbeyli’de emlakçılık yapan Abdulkadir Oldu 25 bin TL ile aldı. Belde belediyelerinin kapatılacak olması sebebiyle son kez yapılan şenliklere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.


BU HABER VE BUNA BENZER HABERLER VE DÜŞÜNCELER İÇİN YAZDIĞIMIZ YAZI

FİZME BAYRAMLARI ÜZERİNE / Bekir AKKAYA

Hani derler ya,
            “Eğri oturup doğru konuşalım.”
            Biz sayfalarımızda Fizme’deki dini bayramlarımız üzerine onlarca yazı kaleme aldık. Ve almaya da devam edeceğiz.
            Daha önceki yazılarımızda da belirttiğim gibi son zamanlarda bu bayramlara gitmiyorum. Bu gitmemeyi de fiilen belde belediyeleri kalkıncaya kadar sürdüreceğim. Nedeni ise Fizme halkının dini bayramlarını birilerinin sahiplenmesi. Oysa bu Fizme’nin dini bayram kutlamalarının yüzyıllara kadar uzanan bir geçmişi mevcuttur. Bunun aksini söyleyen hiçbir etkinliğin içersinde bir Fizmeli olarak
yer almayı düşünmem.
            Fizmelinin babasından ve hatta dedelerinden kalma bu bayramları dün kurulan ve bugün kanunen ortadan kalkan belediyelere bunun da ötesinde bir belediye mal etmek son derece yanlıştır. Bunun böyle olduğunu ileriki yıllarda sizler de göreceksiniz.
            Fizme coğrafi yönden büyük bir alana sahiptir. Ve ortak ismi de Fizme’dir. Bu bayramlar da aşağısı ve yukarısı fark etmez Fizmenin tamamının ortak bir bayramlaşma kültürdür.
            Biz şu anda elli yaşın üstündeyiz. Bizden çok yaşlı insanlardan Fizme bayramları üzerine dinlediklerimiz ise başlı başına bir kitap konusudur. Hatta birçok dinlediklerimiz tarafımdan kayıt altına da alınmıştır.
            Birçoklarımız Fizme bayramlarında kadınlarında en güzel elbiseleri ile bayramlara gittiklerini bilmezler. Daha da ötesi bu bayramlarda bütün bayramlara gelenlere yemek verildiğini kadınların da kendi aralarında eğlendiklerini ve oynadıklarını hiç bilmezler.
            Fizmede bayram kaynaşmanın, helallaşmanın, hasret gidermenin, sarılmanın, kucaklaşmanın bir adıdır. Fizmede bayram kabirleri ziyaret etmenin bayram namazından sonra uzun halkalar oluşturup büyüklerin ellerinin öpülmesinin adıdır. Babamın bir kez olsun kendi mahallemiz olan Karapınar Mahallesi Camiinde bayram namazı kıldığını hatırlamıyorum. O bayram namazını da Cuma namazını da hep Fizme Büyük Merkez Camiinde kılardı. Sabah namazından sonra evden çıkar yaya olarak bayram namazına yetişir ve akşama eve dönerdi.
            Güreşler yine yapılırdı. Ama şova dönüştürülmezdi.
            Fotoğrafta gördüğünüz bir facebook sayfasında Fizme Bayramları üzerine bir haber okudum. Yazıda Belde belediyelerinin kapatılacak olması sebebiyle son kez yapılan şenlikler”  ifadesi kullanılmış.
            Benim de yıllarca vurgulamaya çalıştığım husus bu idi. Bu yanlış algıyı ortadan kaldırmak, insanlara yanlış bir bilgi aktarmak ve sonuçta Fizmenin bayramlarını elinden almak. “Bayramlarını” kelimesini özellikle kullanıyorum ki, sadece Ramazan Bayramı değil, Kurban Bayramının birinci günü de  Fizme de aynı coşku ile bayram yapılır.  
            Ben hep belde belediyelerine karşı olan biriyim. Buna rağmen belde belediyelerinin zaman zaman faydalı olacağını da hep düşündüm. Ama şimdi iyi ki bu belediyeler ortadan kalktı. Özellikle Fizmede belediyelerin kapatılması en çok bizim bayramlarımızın işine yarayacak. Kimse bayramımızı şova dönüştüremeyecek.
            Sizler gerçekten belediyelerin kapanması ile bu bayramların sona ereceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hatta sizler “Başkalarını dolmuşuna binen bir tipsiniz”
            Fizme bayramlarını hep yapacak. Bunun için hiç kimsenin davetine ihtiyaç yok.
            Fizmeli kendi bayramlarını kutlar. Yeter ki kimse kendi nefislerini tatmin için bayramları istismar etmesin…
            Nasılsa belediyeler kapatıldı. Bayramlarımıza sonradan sokuşturulan protokol kuralları da anlamını yetirdi. Etkili ve yetkililerden tek isteğimiz “ Fizmeye davul girmediği gibi Karapınar Mahallesinden sonra bayram günlerinde Fizmeye yabancı araç sokulmaması. Bu araçlar yüzünden bayramlarımızı kimsenin zehir etmeye hakkı olmamalı. Bayramlarımıza iştirak edecek misafirler Karapınar Mahallesinden sonra Fizmenin bayram yerine yaya yürüsünler. Fizme topraklarında yüzlerce evliyanın kabri bulunduğunu hatırlayarak Fizme halkının kabir ziyaretlerine ve hısım akraba ziyaretlerine bari mani olmasınlar.
            Benim merak ettiğim hususlardan biriside şudur. Fizmenin bayramlarını belediye etkinliği ve şenliği zanneden kişiler acaba bundan sonraki bayramlara nasıl gelecek? Davetiyeyi onlara kim gönderecek? Afişleri kim bastıracak?
            İşte Fizme Bayramlarının ruhu burada yatıyor. Kabirlere gidilir. Bayramlaşılır. Barışılır, helalleşilir. Hısım akraba ziyaret edilir. Ramazan tutulur ve bayram yapılır. İşte bunların da davetiyesi olmaz.
            Belediyeler kapandı. Lütfen Fizme Bayramlarına davetliler gelmesin ve katılmasın…

            Bekir AKKAYA/ 10 Agustos 2013/Kumru
BELEDİYELER KAPANMIŞ YA FİZME DE SON KEZ ŞENLİKLER YAPILMIŞ
DOĞRU ZATEN FİZMELİLER RAMAZAN VE KURABN BAYRAMI .. BELEDİYELER ŞENLİK...
BİZ FİZMELİLER ŞENLİĞE KARIYDIK...BAYRAMLARIMIZ HEP SÜRECEK...


Bekir Akkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder