Geçen haftaki yazımda Yeni Şafak’ta Ali Bayramoğlu’nun aptallar konusundaki görüşlerini sizlerle paylaşmış ve aynı yazıda Carlo M. Cipolla’nın “Aptallığın Temel Yasaları” adlı makalesinde belirttiği Aptallığın Altı Temel Yasasından üç tanesini sizlerle paylaşmaya çalışmıştım.
Özetle “Akılsız yaratıkların insan ilişkilerinde kendilerine ve ilişki içersinde bulundukları insanlara zarar verdiği halde yaptıkları işlerin neden yaptığını hiç kimse bilmez, anlamaz ya da açıklayamaz. Bu böyledir ve izahı da mümkün değildir. Yapanlar ise aptal insanlardır
deyip insan özelliklerini Carlo M. Cipolla’nın ifadeleri ile aşağıdaki gibi açıklamaya çalışmıştık.“İnsanlar dört temel gruba ayrılırlar: Saflar, zekiler, haydutlar ve aptallar. İnsanların büyük bir bölümü tutarlı davranmaz. Bazı durumlarda bir insan zekice hareket eder ve başka hallerde aynı insan pek safça davranır. Zeki bir insan bazen haydutça, bazen safça davranır. Zeki bir insan bazen haydutça, bazen safça hareket edebilir. Kuralın tek önemli istisnası her türlü etkinlikte doğal olarak tam bir tutarlılık gösteren aptal insandır.
Saf insan bir eylemde bulunup kendisine yarar sağlamadan ya da kendisi zarar görerek başkasına yarar sağlayan insandır.
Bir kişi kendisine yarar değerine zarar vermişse, bu yararı diğerinin zararı üzerinden elde etmişse haydutça davranmıştır.
Zeki insanların eylemlerinde her iki taraf da yarar sağlar.
Aptal bir insan, kendisine hiçbir yarar sağlamadan, hatta bazen zarara uğrayarak, başka insan ya da insan topluluğuna zarar veren kişidir.
Geçen hafta Aptallığın altı yasasından üçünü yazmıştık. Şimdi ise aptallığın diğer yasalarına birlikte göz atalım.
“Aptallığın 4. Temel Yasası:
Aptal olmayanlar her zaman aptalların zarar potansiyelini küçümser. Özellikle de aptal olmayanlar herhangi bir anda ve yerde, herhangi bir durumda, aptal insanlarla ilişki kurmanın veya onlarla bir araya gelmenin kaçınılmaz olarak pahalıya mal olan bir yanlışa yol açtığını sürekli unuturlar.
Aptallığın 5. Temel Yasası:
Aptal insan var olan en tehlikeli insan türüdür. Aptal, haydut insandan daha tehlikelidir. Aptalın eylemleri mantık kurallarına uymadığı için şu sonuçlar ortaya çıkar
1. İnsan genellikle saldırının şaşkınlığıyla kalakalır.
2. Saldırının bilincine varınca da insan mantıklı bir savunma yapamaz. Çünkü saldırının kendisi herhangi bir yapıdan yoksundur.
Aptallığın 6. Temel Yasası:
Zeki insan zeki olduğunu biliyordur. Haydut, haydut olduğunun bilincindedir. Safderun kendi saflık duygusu içinde üzücü bir şekilde boğulup kalmıştır. Bütün kişilerin aksine aptal, aptal olduğunu bilmez. Bu da onun yıkıcı eylemine daha büyük güç, etki ve üretkenlik kazandırmaya kuvvetle yardımcı olur.
Durum işte bu…
Artık farkındasınız…
Ne var ki bu durumun farkında olmanız size kesinlikle hiç bir şey kazandırmaz…
Aptallar sizi o ya da bu şekilde kuşatmaya devam edeceklerdir.”
Buluşmak ümidiyle…
Bekir AKKAYA
Kumru-07.04.2006
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder