İnternette Arayınız!

12 Nisan 2021 Pazartesi

Cenazede Iskat Krizi /Haber Yorum

Kumru Fizme Afullu Mahallesinde 90 yaşında vefat eden Ali Bice’nin vefatından sonra cenaze namazından sonra yüz yıllardır gelenekleşen ıskat verilmemesi köylülerin tepkisine neden oldu.

Vefat eden Ali Bice’nin altı oğlundan beş tanesi yurdun değişik yerlerinde resmi İmam-Hatip olarak görev yaptıkları, imam oldukları halde babalarının cenaze namazından sonra para olarak verilen ıskatı vermemeleri İki belediyeden oluşan Fizmede tartışmalara neden oldu.

 Kendileri ile görüştüğümüz Ali Bicenin oğulları Bolu’da görev yapan İmam Hatip Mehmet Bice, Sökede İmamlık yapan Muharrem Bice, Kuşadasında İmam- Hatiplik yapan İbrahim Bice,

İspartada İmamlık yapan İlhami Bice ve yine İspartada İmamlık yapan Mustafa Bice ve Fahri İmamlık yapan Ali Rıza Bice “devir ve ıskata karşı olduklarını ifade ederek “ Zaten babamızın da vasiyeti vardı. Babamız bizlere benim ıskat ve devrimi yardım edenler haricinde kimseye vermeyiniz. Vereceğiniz parayı köyleri dolaşarak fakirleri bulup onlara ulaştırınız, cenazemde kesinlikle ıskat denilen parayı dağıtmayınız” dediğini ifade ederek” Bizde altı imam kardeş olarak bir araya gelip babamızın cenazesinde ıskat dağıtmamayı kararlaştırdık. Bizlere çok büyük tepki oldu. Annemiz bizden önce vefat ederse biz ona da ıskat yapıp dağıtmayacağız. Biz ıskat deyip dağıtılan para ile sigara alan adamlara para vermek istemiyoruz. Biz imam ve hocayız. Bunun İslam’da yeri olmadığını her yerde söylüyoruz. Dolaysıyla kendi görev yaptığımız yerlerde ıskatı yaptırmıyorsak bunu köyümüzde de uygulamalıyız. Babamızın hayrına ıskattan çok fazla olarak yiyecek alıp bütün fakirlere kendi ellerimizle ulaştırdık.” Dediler.

Görüştüğümüz köylüler ise “ Madem İslam’da cenazede ıskat diye verilen para verilmesi yoktu. Daha önceki alimler yanlış mı yapmışlardır? Buna mutlaka Diyanet İşleri Başkanlığının bir açıklama getirmesi gerektirdiğini” ifade ettiler. Tartışmalara neden olan ıskat ve “devir” yörede cenaze namazından sonra dağıtılan para olup, ölenin günahlarına kefaret amacı olarak cenazeye katılanlara veriliyor. Ayrıca bu para cenazeye gelen çocuklara yaşları küçük düşüncesi ile verilmiyor. Yine rivayete göre cenazeyi “kaldıracak kişilerin bulunmaması nedeniyle cenazeye gitmeyi teşvik amacıyla İmam-ı Birgivi Hazretlerinin içtihadı ile verilmeye başlandığı söyleniyor.

Haber : Bekir AKKAYA/02 Nisan 2006/Karadeniz Haber Postası Gazetesi

© Bekir Akkaya Blogspot Copyright 2000 © Kaynak göstererek kullanmaya özen gösteriniz. Tüm yasal haklar https://bekirakkaya.blogspot.com.tr/ye aittir. Çalınan her türlü içeriğin hukuki ve cezai sorumluluğu çalanın kendilerine aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder