İnternette Arayınız!

17 Nisan 2021 Cumartesi

Yalandan Şenlik : 200 Milyar /Bekir AKKAYA

Bundan tam iki yıl önce Kumru-Ericek Şenliğine para ile davet edilen güya sanatçı efendi “ CD’mi Ankara’da Unuttum” diye sahneye çıkmamıştı. Bizde bunun üzerine “Yayla şenliklerinin kime ne yararı var?” konulu bir yazı kaleme almıştık. Orhan Özdil görüşlerimize katılarak “ben yaylaya kuşların, böceklerin, rüzgarda ağaçların seslerini, onların çıkardığı notaları dinlemek, ruhumu dinlendirmek için çıkıyorum, böceği börteği ürkütmek için değil” diye tepkisini ortaya koymuştu. Şimdi 2006 ve o günden bugüne tam iki yıl geçti.

            Gazetemizde ve internet haber kanallarında yayınlanan haberi özet olarak birlikte okuyalım. “Kumru Belediye Başkanı

Ticabi Civelek “Kumru’da düzenlenen Ericek ve Düzoba Yaylası Şenlikleri, yaz döneminde çalışma imkanı bulan belediyenin çalışmalarını aksattığı gerekçesiyle iptal edildiğini belirterek , “ilçemizde iki yıldır düzenlediğimiz Ericek ve Düzoba Şenlikleri’nin bir artısını göremedik. Belediyemize maddi külfetin yanında, manevi külfet de getirdiğini önceki yıllardan biliyoruz. Haziranın sonunda yaptığımız Ericek ve Temmuz ayının sonunda yaptığımız Düzoba Şenlikleri nedeniyle, çalışmak için uygun olan iki aylık yaz döneminin bir ayı da gitmiş oluyor ve bir aylık iş kaybımız oluyor. Ericek ve Düzoba Şenlikleri’ni iptal ettik.”

            Bu satırların yazarına göre alkışlanacak bir karar. Her gün gümbürtülerle dinlediğimiz sanatcı efendilerin en ucuzu, taktıkları CD’ler eşliğinde kıvırmaların bedeli sadece biri için en ucuzundan 50 milyar … İki sanatcı efendinin bedeli ise 100 milyar…İki yalandan şenlik gideri 200 milyar…İki yıl önce yazdığımız türden hiçbir alt yapısı olmayan ve yaylalarımızı kirletmekten başka ilçeye hiçbir katkısı olmayan şenlikler neden yapılır anlayamazdık…

            Şehirden getirilen sular hem de sımsıcak zemzem fiyatına satılırken, bir yudum yayla suyu içmeden gelmek, üç beş kişinin anlık zevkine alet olmak sosyal belediyecilik anlayışına yüzde yüz terstir. Ve haklı olarak Kumru Belediyesi böyle bir karar alarak önemli bir istismarı ortadan kaldırmıştır.

             Kararı yerinde bulmayanların tepkilerine birlikte bir göz atalım. F.S diyor ki, “Sosyal yönden zaten çat pat etkinlik yapan ilçemizde yayla şenliklerinin iptal olmasına bir anlam veremedim.” Diyor. Oysa Kumru’da her haftaya yaklaşık  iki etkinlik düşer. Sadece Erçallar Kültür Sarayı bırak Kumru’yu bu nedenle başka ilçe etkinliklerine bile ev sahipliği yapar…Bir akşam Kumru Türkü geceleri olurken, bir başka akşam çiğ köfte eşliğinde sazlar çalınır geç vakitlere kadar keyif yapılır…Siz hiç “Köyün delisi”ni ya da “nalınlar” gibi tiyatroları iki haftada bir Kumrululara sunan bir yer gördünüz mü?

            A.B ise :“ Kumru’ya şenlik için geliniyor…Zaten Kumru’nun başka iyi tarafı yok ki” derken Kumru merkezde yaşayan 18 bin insanın farkında değil…Oysa Kumru belki de sosyal ve kültürel yönden Türkiye’de sayılı ilçelerden biri…K.K ise “yayla senlikleri kumru halkının tek eğlence” si derken aynı gün toz duman içersinde gidip gelmeyi, bir günde iki güya sanatçıya 100 milyar vermeyi, yaylada bidon suyu içmeyi, sıkışınca wc aramayı, yaylaya çıktığı halde kola içmeyi bir yudum ayran içememeyi eğlence olarak görmek nasıl bir şey ki?

            İ.E ise “Bu sezonda ilçemize dışardan çok sayıda misafir, yurtdışından gurbetçiler geliyor. Dolayısıyla ilçemize parada geliyor.” Derken hiç yoktan yere belediyenin şenlikler için verdiği paranın bir hesabını yapsa aynı sözü söyleyemez. Eğer Kumru’ya bir getirisi varsa şenlik elbette yapılsın. Ben bütün şenliklere katılan biri olarak söylüyorum ki, belediyeden çok miktarda bu şenlik nedeniyle para gidiyor…Eğer belediyenin parası varsa Kumru’da yaşayan fakir fukaranın su parasından indirim yapsın.  Ya da daha faydalı işlere kaynak aktarsın.

            Çilek şenliğinde çilek var mı? Yok. Ceviz Helvası Şenliğinde, ceviz var mı? Yok…Helva gördünüz mü? Yok. Düz Obaya Çıktınız, ayran içtiniz mi? Yok. Yoğurt yediniz mi? Yok. Bir yıl içersinde şenlikte tanıttığınız ürününüzü pazarlaya bildiniz mi? Yok. Ürününüz var mı? Yok. Kendi sanatçınız var mı? Yok. Yörenize yaptığınız şenliğin hiç katkısı var mı? Yok. Belediye masrafa giriyor mu? Çok. Çok… Misafirleri ağırlayacak oteliniz var mı? Yok. Şenlikler için basılan afiş ve davetiyelerin parası ne kadar? Çok çok. Şenlik hazırlıkları ne kadar sürer? Üstü kalsın…

            Bütün bu yokluklardan ve çokluklardan sonra şenlik iptalini yanlış bulanlar işin bu yönlerini büyük ihtimal düşünmemişlerdir.  Biz şenlik iptalini doğru bir karar olduğunu düşünüyor, Başta başkan Ticabi Civelek olmak üzere, tüm kararda imzası olanları tebrik ediyoruz…

            Buluşmak ümidiyle…

            Bekir AKKAYA / 17 Haziran 2006 / Karadeniz Haber Postası Gazetesi

------------------------------

© Bekir Akkaya Blogspot Copyright 2000 © Kaynak göstererek kullanmaya özen gösteriniz. Tüm yasal haklar https://bekirakkaya.blogspot.com.tr/ye aittir. Çalınan her türlü içeriğin hukuki ve cezai sorumluluğu çalanın kendilerine aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder